Tisztelt Nógrádiak!

„Akit magyarnak teremtett az Úristen
és nem fogja pártját nemzetének –
nem derék ember”
(Széchenyi István)

 

Termelőink képekben

Vedd a nógrádit!

„Nógrád Megye Önkormányzata küldetésének tekinti, hogy a megye lakóinak figyelmét a nógrádi gazdák termékei felé irányítsa.”

2020. április elején indult a megyei önkormányzat kezdeményezése, a Vedd a nógrádit! program, amely lokális választ kívánt adni a koronavírus járvány által okozott globális kihívásra.
A Vedd a nógrádit! sokkal több, mint egy kampány. Hisszük, hogy a megyében élő termelők és fogyasztók egymásra találása az egyik legszilárdabb alapja szűkebb pátriánk versenyképességének növeléséhez.
Amennyiben a helyi termelőkön segítünk vásárlásunkkal, ez a segítség nem jótékonykodás, hiszen nekünk és családjainknak is előnyös: az adott tájegységen belül termelt élelmiszerek fogyasztása sokkal inkább javunkra válik, mint a más vidékekről érkező, ismeretlen körülmények között előállított árucikk.
Ennek érdekében a Megyei Önkormányzat Hivatalának munkatársai több száz termelővel vették fel a kapcsolatot, amelyek közül mostanáig közel kilencven csatlakozott a veddanogradit.hu online tárhoz. Ezen a weboldalon a termelők kategóriákra bontva és térképes nézet szerint is megtalálhatóak, feltüntetve a profilon minden alapvető információ róluk. Így az érdeklődők megtalálhatják őket az interneten, s ha szeretnék, fel tudják venni velük a kapcsolatot. A Vedd a nógrádit! program a közösségi médiában is jelen van. Facebook oldala aktívan működik. Beszámolunk rajta új termelőkről és termékekről, termelői piacokról, kézműves vásárokról, gasztronómiai fesztiválokról és versenyekről.
Ezen túlmenően a megyében működő és arra nyitott szálláshelyeken, turisztikai központokban a recepciókon megtalálható a weboldal QR kódja. Ez – okoseszközzel beolvasva – azonnal a honlapra navigálja az érdeklődőt, aki rögtön megtudhatja, hogy a szállásához milyen portékák előállítói vannak közel.
A 2022-es év a fejlődés esztendeje a Vedd a nógrádit! program életében, ugyanis szeptembertől az online tár mellett már egy működő webáruházat is találnak az oldalon az érdeklődők.
Ezzel célunk, hogy rövid ellátási láncot biztosítsunk termelő és vásárló között, s hogy egy új piacteret, új eladási felületet hozzunk létre a helyi kistermelőknek úgy, hogy az nekik minimális energiabefektetéssel járjon. Bevételeik növelésével ugyanis erősödnek, amely biztosítékot jelenthet arra, hogy a jövőben is fennmaradnak a tiszta élelmiszereket előállító gazdák térségünkben.
Nógrád megyében minden adott ahhoz, hogy az emberiség előtt álló nagy kihívásokra, köztük az élelmiszerválságra reagálni tudjon. Kistermelőink szép számmal dolgoznak azon, hogy hasznosítsák Nógrád megye természeti kincseit: a termőföldet, erdeinket, a vízkincset és a tiszta levegőt. Ők itt, helyben állítják elő a kiváló minőségű, egészséges élelmiszert. A Vedd a nógrádit! program a fennmaradásukat hivatott támogatni. Vásárlásával ezt ön is megteheti!

Veszélyhelyzetben mindig is működött a magyarságban az összefogásra és az egymás segítésére való hajlam. Így volt ez háborúk, járványok során egyaránt, és az összefogásból, az egymásra találásból rendszerint gazdasági- és lelki felemelkedés támadt. Jó példa erre a Reformkor Védegylete, mely már akkor a tudatos vásárlás fontosságát hirdette.

Most a koronavírus nevű közellenség támadása miatt létrejött gazdasági bajokból kell kilábalnunk. Egyúttal, megértve a járvány figyelmeztetését: talán itt az ideje egy gazdasági és életmódbeli váltásnak is.

Nógrád Megye Önkormányzata küldetésének tekinti, hogy a megye lakóinak figyelmét a nógrádi gazdák termékei felé irányítsa.

Gazdasági értelemben is legyünk lokálpatrióták. Soha nem feledve, hogy a kisebb közösségek összetartó erejéből fakad a hazafiságunk, szülőföldünk szeretete.

A világháló segítségével létrehoztunk egy online piacteret, ahol „tőlünk-nekünk” mottóval nógrádi termékeket, s persze azok termelőit mutatjuk be, egyben lehetőséget nyújtva a közvetlen kapcsolatfelvételre.

Tapasztalataink szerint a megyei őstermelők és feldolgozók portékái minőségileg állják a versenyt a más vidékekről, hosszú utaztatással ideérkező termékekkel. Frissességükben pedig verhetetlenek.

Ugyanakkor egyfajta kötelességünk is a helyi gazdálkodókon segíteni. S ez a segítség egyáltalán nem jótékonykodás, hiszen nekünk és családjainknak is hasznunkra válik. Komoly élettani kutatások is egyértelműen bizonyítják, hogy az adott tájegységen belül termelt élelmiszerek fogyasztása sokkal inkább javunkra válik, mint a más vidékekről érkező, ismeretlen körülmények között előállított árucikk.

Amennyiben ajánlásainkat elfogadja, és Ön a nógrádi portékát választja, úgy egyszerre használ önmagának, környezetének, a megyei termelőnek, a nemzetgazdaságnak, miközben eleget tesz az egészséges életmód korszerű kívánalmainak. Végül pedig ennek a vásárlási kultúrának a terjedésével, fölösleges szállítási tevékenységek kiiktatásával bolygónk egészségének megóvásához is hozzájárulunk. Így lehet mindenki győztes, bízunk benne, hogy Önök is.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke