Ugrás a tartalomra

Tisztelt Nógrádiak!

 

„Akit magyarnak teremtett az Úristen
és nem fogja pártját nemzetének –
nem derék ember”
(Széchenyi István)

Veszélyhelyzetben mindig is működött a magyarságban az összefogásra és az egymás segítésére való hajlam. Így volt ez háborúk, járványok során egyaránt, és az összefogásból, az egymásra találásból rendszerint gazdasági- és lelki felemelkedés támadt. Jó példa erre a Reformkor Védegylete, mely már akkor a tudatos vásárlás fontosságát hirdette.

Most a koronavírus nevű közellenség támadása miatt létrejött gazdasági bajokból kell kilábalnunk. Egyúttal, megértve a járvány figyelmeztetését: talán itt az ideje egy gazdasági és életmódbeli váltásnak is.

Nógrád Megye Önkormányzata küldetésének tekinti, hogy a megye lakóinak figyelmét a nógrádi gazdák termékei felé irányítsa.

Gazdasági értelemben is legyünk lokálpatrióták. Soha nem feledve, hogy a kisebb közösségek összetartó erejéből fakad a hazafiságunk, szülőföldünk szeretete.

A világháló segítségével létrehoztunk egy online piacteret, ahol „tőlünk-nekünk” mottóval nógrádi termékeket, s persze azok termelőit mutatjuk be, egyben lehetőséget nyújtva a közvetlen kapcsolatfelvételre.

Tapasztalataink szerint a megyei őstermelők és feldolgozók portékái minőségileg állják a versenyt a más vidékekről, hosszú utaztatással ideérkező termékekkel. Frissességükben pedig verhetetlenek.

Ugyanakkor egyfajta kötelességünk is a helyi gazdálkodókon segíteni. S ez a segítség egyáltalán nem jótékonykodás, hiszen nekünk és családjainknak is hasznunkra válik. Komoly élettani kutatások is egyértelműen bizonyítják, hogy az adott tájegységen belül termelt élelmiszerek fogyasztása sokkal inkább javunkra válik, mint a más vidékekről érkező, ismeretlen körülmények között előállított árucikk.

Amennyiben ajánlásainkat elfogadja, és Ön a nógrádi portékát választja, úgy egyszerre használ önmagának, környezetének, a megyei termelőnek, a nemzetgazdaságnak, miközben eleget tesz az egészséges életmód korszerű kívánalmainak. Végül pedig ennek a vásárlási kultúrának a terjedésével, fölösleges szállítási tevékenységek kiiktatásával bolygónk egészségének megóvásához is hozzájárulunk. Így lehet mindenki győztes, bízunk benne, hogy Önök is.

2020 májusa

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke

Nógrádi termékek tőlünk, nekünk

Napjainkban a vásárlás többről is szólhat, mint termékek eladásáról vagy beszerzéséről. Szólhat az összetartozásról is. Az alkalomról, amikor egymásért teszünk. A megye lakóinak a helyi termékek választása egy lehetőség arra, hogy támogassák azokat, akik köztünk élnek és dolgoznak, erősítve ezzel megyénk gazdaságát.
Segítsük egymást, tartsunk össze, és válasszuk a nógrádit!